Sacharidy

Cukry – sacharidy

Co víte o sacharidech?

Monosacharidy   -      glukóza, fruktóza, galaktóza

 

Glukózahroznový cukr, stálá koncentrace v krvi zdroj energie – rozklad glukózy

cukrovka, inzulín

umělá výživa

 

Frukóza ovocný cukr , ovoce med

Přeměna na tuky a glukózu

Není dietní sladidlo

 

Galaktóza – mléčný cukr, nemá sladkou chuť

Porucha trávení galaktózy (galaktosemie)

 

 

 

 

Důkaz jednoduchých cukrů

(doplň důkazní reakci, pozorování a závěr)

 

Disacharidy

Cukry složené ze dvou jednotek monosacharidů                    

sacharóza          glukózafruktóza

 

C 6H 12 O6    +  C 6H 12 O6    =  C 12H 22 O11   +  H 2 O

Řepný, třtinový cukr

 

maltóza              glukózaglukóza

sladový cukr, vzniká při klíčení ječmene, je méně sladká

 

 

laktóza               glukózagalaktóza

mléčný cukr, mateřské mléko

výroba tabletek a léků

 

Polysacharidy         

 

škrob ( amylóza( 200 – 350 mol. glukózy)

amylopektin (tisíce mol. glukózy)

 

celulóza – molekuly glukózy – stěny buněk, nerozpustný

 

glykogen – živočišný škrob, 120000 mol. glukózy,

E 460

 

 

 

Přidáno 23. 5. 2019, autor: Jana Domkářová

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru