Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá

Grantový program- S chutí do školní jídelny

Grantový program S chutí do školní jídelny s podporou Fondu Kraje Vysočina

1) Salát -  svačina, oběd nebo večeře?

Ochutnávku salátů vyrobených z čerstvých surovin běžně dostupných podle zásad zdravé výživy připravila paní Vlasta Velčovská, kuchařka školní jídelny společně se žákyněmi deváté třídy. Cílem bylo ukázat strávníkům, že salát může být výbornou přílohou, hlavním jídlem a originálním pohoštěním.

Pro ochutnávku připravily:

 

  • Teplý zeleninový salát
  • Ovocný salát
  • Těstovinový salát s tuňákem

Všichni, kteří saláty ochutnávali je hodnotili. U dětí samozřejmě zvítězil ovocný salát, dospělým chutnaly všechny.
Nabízené saláty obohatí školní jídelníček.

2) Těstoviny trochu jinak

Ve školní jídelně pokračujeme v realizaci grantového programu zaměřeného na zdravou a zajímavou stravu, který realizují společně zaměstnanci školní jídelny se žáky a učiteli pod vedením Vlasty Velčovské.
Těší nás zájem veřejnosti a žáků o novinky v nabídce a ochutnávky nových jídel. Tentokrát jsme se zaměřili na těstoviny, oblíbený  pokrm dětí a dospělých a připravili je v méně známých úpravách.

Všichni mohli ochutnat:

  • Lasagně s mletým masem
  • Těstoviny s kari omáčkou
  • Farfale ( motýlky) se zeleninou

 

 

Recepty

LASAGNE

Ingredience: lasagne, 500g mletého vepřového masa, rajský protlak, cibuli, česnek, olej, máslo, hladká mouka, 3/4 litru mléka, 100g sýru na strouhání, muškátový ořech, bazalka, sůl, pepř.

Postup: cibuli, česnek nasekáme na drobno a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, sůl, pepř. Do osmahnutého masa přidáme protlak a bazalku. Bešamel: máslo rospustíme a přidáme hladkou mouku (asi 2lžíce), uděláme jíšku, pomalu zaléváme mlékem. Necháme přejít varem,dochutíme solí a muškátovým oříškem. Na dno zapékací mísy dáme vrstvu bešamelu a na něj klademe lasagne, maso a opět bešamel. Uděláme 2-3 vrstvy, zakončíme lasagnemi, bešamelem a nakonec strouhaným sýrem. Pečeme na 150 °C asi hodinu.

 

Těstoviny s kari omáčkou

Ingredience: máslo, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany (pro lehčí verzi lze nahradit mlékem), 4 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, kuřecí prsa, brokolice, sůl, těstoviny

Postup: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zasypeme kari kořením a zalijeme smetanou, případně naředíme mlékem, dosolíme a ochutíme prolisovaným česnekem, provaříme. Brokolici rozebereme na drobné růžičky a povaříme, kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a osmahneme, posolit až když chytají barvu. Vše smícháme a můžeme servírovat buď rovnou, nebo těstoviny ještě posypané sýrem zapéct v malých mističkách. Pro obměnu se dají ještě přidat na plátky nakrájené orestované žampiony.

 

FARFALLE SE ZELENINOU

Ingredience: 2 lžíce oleje, červená, žlutá a zelená paprika, 1 menší cuketa, 1 větší mrkev, sůl, 200ml smetany, mletý pepř, 400g farfalle, 50g parmazánu nebo sýru na strouhání.

Postup: na oleji krátce osmahneme na kostičky nakrájenou zeleninu, osolíme a zvolna dusíme. Podle potřeby ji občas podlijeme vodou,a by se nepřipálila. K změklé zelenině přidáme smetanu, opepříme a mícháme do zhoustnutí.

Mezitím uvaříme těstoviny,scedíme je a prohřejeme se zeleninovou omáčkou. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.

 

3) S chutí do školní jídelny

Pondělí 25.5.2009
Název grantového programu, který realizujeme od začátku školního roku byl názvem posledního tematického dne zaměřeného na zajímavou a pestrou nabídku jídel v příjemném prostředí školní jídelny.
O to, aby prostředí školní jídelny připomínalo restauraci se postarali žáci deváté třídy. Prostřeli a vyzdobili stoly, připravili jídelní lístky a po celou dobu přijímali objednávky a obsluhovali hosty - své spolužáky a veřejnost.
Celé menu pro tento den společně s personálem školní kuchyně vymýšleli a vařili kuchaři profesionálové pánové Antonín Brych a Miloš Bříza.

Na jídelníčku byla :

  • Chřestová polévka
  • Smažený kanadský losos v sezamovém kabátku, bramborové pyré s dýní
  • Pečená kuřecí palička v medové marinádě na lůžku zeleninového rizota s romanescem
  • Cizrnová kaše se smaženou cibulkou a uzenou krkovicí
  • Hrachová kaše s uzenou krkovicí a zelným salátem
  • Plundrová taštička s maskarpone
  • Saláty

 

 

Mgr. Lubomír Voneš

Přidáno 2. 6. 2009, autor:

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru